Noodhulp na orkaan Irma

Dankzij 70 jaar ervaring in hulpverlening wordt bij rampen wereldwijd regelmatig een beroep gedaan op de expertise van de MAF. Zo is bijvoorbeeld voor de orkaanramp op Sint Maarten (6 september 2017) een beroep gedaan op de ondersteuning van MAF Suriname.

Noodhulp St. Maarten na orkaan Irma 6 september 2017.

Woensdag 6 september rond 00.30 uur (lokale tijd) komt het oog van orkaan Irma over Sint-Maarten. De orkaan van de zwaarste categorie treft de bovenwindse eilanden vol. Irma haalt windstoten tot ver boven de 300 kilometer per uur.

Hoe groot de schade is, blijft lang onduidelijk doordat communicatie met het eiland vrijwel onmogelijk is. Belangrijke knooppunten, zoals het vliegveld en de haven zijn volledig verwoest. Straten liggen vol puin, auto’s staan onder water en huizen zijn onbewoonbaar.

Een week later wordt het steeds duidelijker wat voor verwoestende kracht orkaan Irma heeft gehad. Het Rode Kruis schat dan dat 9 van de 10 gebouwen op Sint-Maarten beschadigd zijn. Een derde daarvan is compleet verwoest. Volgens de hulporganisatie zijn er op dat moment 200 mensen vermist, onder wie kinderen.

Dinsdag 13 september zijn Jafeth en Juan Carlos vertrokken met de Cessna 206. De totale reis (ferry flight) duurt 9 uur, dit vliegen ze in twee etappes. Juan Carlos gaat alleen mee voor de ferry flight om daarna weer terug te keren naar Paramaribo.

Donderdag 14 september 13:30 uur arriveren ze op St. Maarten. Jafeth via een satelietverbinding van Samaritan Purse: “De vernieling die Irma heeft aangebracht is niet te omschrijven of op foto’s te vangen. Schokkend om te zien, en bizar om midden in deze georganiseerde chaos te staan.”

Vrijdag 15 september begint Jafeth met het vliegen van hulp verleners en voedsel naar een aantal van de omliggende eilanden.

Zaterdag 16 september is hij op Barbuda. Het eiland is volledig geëvacueerd omdat inmiddels orkaan Maria zich aandient, en over de al verwoeste eilanden dreigt te trekken.

Barbuda and Maria ~ It's been four days since Jafeth left. This video shows Barbuda. Everyone is evacuated.. Please pray as tropical storm Maria (200km/ph allready) is gaining strength and might become a hurricane in the next few days and is going towards the islands that were already hit by Irma.

Geplaatst door Familie Bruinink – MAF op zaterdag 16 september 2017

Zondag 17 september vliegt Jafeth terug naar St. George’s op Grenada, om het vliegtuig te beschermen tegen de naderende orkaan Maria.

Dinsdag 19 september 04:00 uur raast orkaan Maria, inmiddels aangezwollen tot categorie 5, over het eiland Dominica. Volgens premier Roosevelt Skerrit is de schade groot. ‘Wij hebben alles verloren dat geld kan kopen’, aldus de premier op Facebook. ‘Het was vernietigend, het is niet voor te stellen.’

Woensdag 20 september vliegt Jafeth naar Dominica. Er is nog weinig contact geweest met het eiland sinds de storm. Met de kleine Cessna is het wellicht mogelijk om te landen. Het doel is om de schade aan de landingsbaan en de algemene schade op het eiland te beoordelen. Ook moet beoordeeld worden of de landingsbaan geschikt is voor de grotere vliegtuigen van Samaritan Purse. Zij zullen de basisbehoeften invliegen voor degenen die wellicht alles verloren hebben. Er hangt veel af van de beoordeling die Jafeth zal doen. Hem is veel wijsheid toegebeden.

Jafeth na een lange dag:

“Een eiland met bijna 80.000 inwoners. In het oosten dicht tropisch regenwoud, in het westen met ruige bergen. Kleine dorpjes liggen verspreid in de valleien. Idylisch. Maar nu niet meer. Maria trok er recht overheen en toen Jafeth er gisteren landde zagen ze slechts puin. Vele wegen tussen de dorpen zijn onbegaanbaar. Bedolven onder rotsen, bomen en dergelijke. Nergens stroom of communicatiemiddelen waardoor familieleden van elkaar niet weten of ze in orde zijn. Jafeth sprak er o.a. even met de president (man in oranje shirt). Een man die met hen mee vloog en woonde op het eiland sprak over 9 doden in alleen al zijn dorp. Pas vrijdag zal Samaritans Purse de eerste grote lading aan hulpgoederen kunnen brengen.”

Volg de laatste ontwikkelingen op de facebookpagina van familie Bruinink.

Blog
Werken bij MAF SU